van den Haak
ENERGIEADVIES
van den Haak

ENERGIEADVIES
van den Haak ENERGIEADVIES

Vernieuwde SCE-subsidie makkelijker voor VvE’s

14 februari 2023
De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is het derde jaar in gegaan en is nu beter bruikbaar voor VvE’s. VvE’s die één groot systeem zonnepanelen neer wilden leggen konden vorig jaar ook deze regeling al toepassen maar dan mochten niet meer dan 10% van de woningen verhuurd zijn. Nu is de regel dat maximaal 25% van de eigenaren buiten het gebied rond het gebouw gehuisvest mag zijn. Als niet meer dan 25% van de eigenaren buiten het postcodegebied woont kan de VvE de subsidie aanvragen.

SCE is een exploitatiesubsidie die ervoor zorgt dat je 15 jaar lang een vaste prijs voor de geproduceerde stroom krijgt, namelijk het basisbedrag. Als de stroomprijs lager is, wordt dat aangevuld met subsidie. Bij een hogere verkoopprijs hoef je niet terug te betalen. Zo werkt de subsidie als een soort vangnet voor lage stroomprijzen. De subsidie wordt op basis van geproduceerde stroom uitgekeerd. De hoogte van het basisbedrag staat voor 15 jaar vast. Het systeem moet minimaal 38 en maximaal circa 200 panelen zijn en maximaal 12 per woning. Meer over deze regeling is te vinden op rvo.nl.

Soms wil een VvE alle bewoners een eigen setje panelen geven maar blijkt verdelen lastig omdat er heel verschillende woninggroottes zijn of moeilijke dakvormen. Soms zijn kabelroutes erg lastig. Soms is het aantal panelen per woning net te klein. In zulke gevallen is één groot systeem met SCE-subsidie een mooie optie. Daarmee wordt een mooi overzichtelijk systeem geïnstalleerd met 15 jaar een zekere opbrengst.

ISDE-subsidie nu ook voor zonnepanelen

16 juli 2021
Sinds april is het in sommige gevallen mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Voorheen was deze subsidie alleen voor isolatiemaatregelen of voor innovatieve warmte-installaties beschikbaar, maar daar is verandering in gekomen sinds april. Daaraan zijn wel wat voorwaarden verbonden. Er dient een kleinverbruikersaansluiting voor elektriciteit te zijn, maximaal 3x80 Ampère. Het oorspronkelijke elektriciteitsgebruik dient hoger dan 50.000 kWh per jaar te zijn en er dient een installatie van minimaal 15.000 Wpiek (circa 38 panelen) aangelegd te worden. Juist voor deze groep was het tot voor kort last om een financieel goed project te starten maar met de subsidie is dat eenvoudiger geworden.

BTW terugvragen voor VvE's die zonnepanelen laten installeren nu makkelijker

25 maart 2020
Sinds januari kunnen VvE’s ook gebruik maken van de kleine ondernemers­regeling om BTW over installatie­kosten terug te vragen. Dat was voorheen alleen voor particulieren mogelijk. Hiermee is het terugvragen van BTW over de aanschaf van zonne­panelen eenvoudiger geworden, vooral omdat een VvE er in de meeste gevallen alleen in het eerste jaar wat actie op moet ondernemen. Vaak kan een groot deel van de BTW terug­gevraagd worden. Dat kan een mooie bonus zijn voor een goede business­case.